Přeskočit

Kurz Sommelier

Kurz Sommelier

  • 9 skvělých
    lektorů
  • Kategorie
    Pro profesionály i milovníky vína
  • Cena
    17.800,-

Kurz SOMMELIER Vinařské akademie Valtice, z.s. je nejstarším kurzem tohoto typu v ČR. Jsou v něm uplatněny všechny požadavky odborné, ale i pedagogické a je zde skloubena teorie s praxí.

Sommeliér je mezinárodní označení pro pracovníka, který zajišťuje komplexní servis s vínem v gastronomii a obchodu s vínem.

Základní informace

Z hlediska velkého množství informací a poznatků je kurz rozdělen do dvou částí. První část je čtyřdenní, ve druhé části jsou čtyři dny výuky a jeden den závěrečná zkouška. Závěrečná zkouška se skládá z části teoretické a části praktické. Výsledky hodnotí komise složena z nezávislých odborníků jmenovaných Vinařskou akademií. Úspěšní absolventi obdrží Osvědčení o absolvování.

Cíle kurzu

  • Jen pochopení souvislostí umožní další úspěšné vzdělávání a umožní kvalifikovanou práci s vínem, neboť víno je přírodní produkt, který je velmi složitý a mnohotvárný.
  • Představení vína jako kulturního přírodního alkoholického nápoje, který má bohatou historii.
  • Důležitost původu a kvality hroznů na výrobu vína – terroir
  • Orientace ve vinařské legislativě
  • Sommeliérství – gastronomie, obchod s vínem a specializovaná vinná turistika = úzká spolupráce s výrobcem vína a poslední spojovací článek se zákazníkem. Servis vínem, zdravotní vliv vína na člověka a kombinace vína s jídlem

Sylabus I. části

  • Historie pěstování révy a výroby vína
  • Réva vinná - rostlina a její pěsování
  • Technologie výroby vína
  • Sekty
  • Smyslové hodnocení vína
  • Nedostatky, vady a choroby vína
  • Vinařské oblasti a podoblasti ČR
  • Rozdělení kvality vín dle vinařského zákona
  • Chemické složení vína
  • Exkurze do vinice - základy pěstování révy vinné
  • Exkurze do vinařského podniku

Sylabus II. části

  • Sommelierské znalosti
  • Zvláštnosti pěstování révy vinné ve světě
  • Kategorizace a označování vinic ve světě
  • Prezentace (představení vinařství a vinic, prezentace vína)
  • Speciální vína a krajové speciality
  • Význam smyslového hodnocení vína
  • Práce s vínem v gastronoii
  • Víno a gastronoie

Termíny

Termíny 2024

  • 29. 01. - 01. 02. 2024 (I. část)
    11. 03. - 15. 03. 2024 (II. část)

  • 07. – 10. 10. 2024 (I. část)
    04. – 08. 11. 2024 (II. část)

Základní informace

  • Délka kurzu: 56 hodin
  • Počet vzorků: až 55
  • Exkurze: 1x vinice, 2x výrobní podnik
  • Kapacita: Max. 26 osob
  • Vyučovací dny: pondělí - čtvrtek (I. část), pondělí - pátek (II. část)
  • Vyučovací doba: dle programu
  • Počet lektorů: 9

Hodinová dotace

Celkem hodin:56 (vyučovací hodina = 60 minut)

Teorie v učebně37 hodin
Exkurze ve vinici2 hodiny
Exkurze v podniku6,5 hodiny
Degustace a praktická cvičení7 hodin
Zkoušky3,5 hodiny

Od absolventů

  • Ladislav Michalek:
    2017

    Velmi naučné :)

VIP absolventi

Ing. Libor Nazarčuk
Absolvoval kurz Sommelier 2000/2001 více
Jakub Král
Absolvoval kurz Sommelier 2001/2002 více
Milan Krejčí
Absolvoval kurz Sommelier 2003/2004 více
Jakub Přibyl
Absolvoval kurz Sommelier v roce 2007 více